vinkit parempiin kotiburgereihin

äää111 (1 of 1)-412.jpg

Mehevät kotiburgerit ovat yksi keittiömme vakioherkuista. Lähtökohtaisesti hyvässä burgerissa täytyy olla mehevä pihvi, täyteläinen juusto, maukas kastike ja kasassa pysyvä sämpylä - ja mitä enemmän burgerissa on itsetehtyjä ainesosia, on maku sitä herkullisempi.

Jaan tässä burgeripostauksessa vinkit helppoihin burgerisooseihin, mehevin vegeburgereihin ja laitan likoon kaikki vinkkini parempien kotiburgereiden valmistamiseksi.

0F270989-0B18-42F1-B907-33F92CE4127F (1).JPG
äää111 (1 of 1)-413.jpg

panosta raaka-aineisiin

Omat purilaisreseptini vaihtelevat aina kulloisenkin mieliteon mukaisesti, mutta muutamat asiat pysyvät aina samana.

  • Hellman`s in majoneesi on aina pohjana burgerisooseilleni - tämä on yksinkertaisesti todella hyvä majoneesi, jolle ei ole vielä löytynyt haastajaa. Maustamaton majoneesi on helppo jatkomaustaa itse juuri oman maun mukaisesti.

  • Panosta juustoon. Osta cheddar- juustoa sopiva palanen juustotiskistä ja jätä yksittäispakatut kelmujuustot kauppaan. Paksuissa veitsellä leikatuissa cheddarsiivuissa on kaksinverroin makua - etenkin kun lisäät ne hyvissä ajoin pihvin päälle grilliin tai pannulle sulamaan. Myös parmesaani, aurajuusto, brie, halloumi ja feta sopivat erinomaisesti burgereihin - ja kahden juuston sovittaminen yhteen burgeriin maistuu upealta.

  • Paras vegepihvi syntyy pitkään paistetusta munakoisosiivusta tai jättimäisestä portopellosienestä, jonka päälle on sulatettu parmesanjuustoa. Bataattikiekko toimii myös hienosti. Tärkeintä on muistaa maustaa kasvikset hyvin ja paistaa pitkään, jotta kasvikset todella ovat läpi kypsiä.

  • Jauhelihapihviin osta liha lihatiskistä, ja mausta kotona mahdollisimman vähän vaivaten, jotta lihan säikeet pysyisivät ehjinä ja pihvi erityisen mehevänä. Burgeripihviä ei kuulu vaivata kuten lihamureketta! Täydelliseen pihviin riittää mausteeksi kuivamausteet ja suola - myös tilkka worchesterkastiketta toimii.

  • Tee itse kuivamausteista burgerisuola liha- tai vegepihvien maustamiseen. Omasta sekoituksestani löytyy vaihdellen valkosipulijauhetta, cayannepippuria, suolaa, sipulijauhetta, korianterin siemeniä, paprikaa ja chiliä.

  • Lisää makua sipuleilla. Marinoitu sipuli, paistettu sipuli, raaka sipuli, kevätsipuli - mielestäni sipuli kuulu aina burgeriin. Helppo tapa marinoida ihania punasipuleita on kiehauttaa pienessä kattilassa tilkka valkoviinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa ja hunajaa ja heittää punasipulirenkaat joukkoon. Hämmentele hetki, ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Makeansuolaiset marinoidut sipulit antavat ihanan lisän moneen ruokaan!

  • Tuoreissa kasviksissa käytän aina pihvitomaatteja, jos suinkin saan niitä käsiini. Burgeritomaatti ei saisi olla vetineen, vaan napakka ja makea. Salaattina käytän vaihtelevasti kouratolkulla rukolaa, tai rapeaa salaattia. Tuore jalapeno on myös erityisen hyvä lisuke burgeriin.

  • Vaihda sämpyläksi briossisämpylä. Briossisämpylän leipomisessa käytetään kananmunaa ja voita, mikä tekee sämpylästä ihanan mehevän. Briossisämpylä myös pysyy paremmin koossa, eikä murene kuten useat vehnäsämpylät tekevät. Parhaat burgeribriossit saat itse leipomalla, mutta usealta valmistajalta löytyy myös hyviä premium burgersämpylä vaihtoehtoja kaupan hyllyiltä.

  • Hyvässä burgerissa, aivan kuin pizzassakin, vähemmän on enemmän. Liian paljon makuja yhdessä, ei usein tuota toivottua lopputulosta. Keskity muutamaan herkulliseen raaka-aineeseen ja nostat kotiburgerit ihan uudelle tasolle.

äää111 (1 of 1)-414.jpg
Portobello munakoiso tuplajuusto burgeri 2 cm paksu pyöreä munakoisokiekko portobellosienen lakki rukolaa, pihvitomaattia, marinoitua punasipuliacheddarjuustoa & parmesaniasuola, hunaja, paprikajauhe, valkosipuli & pippuri aioli 3 ruokalusik…

Portobello munakoiso tuplajuusto burgeri

2 cm paksu pyöreä munakoisokiekko

portobellosienen lakki

rukolaa, pihvitomaattia, marinoitua punasipulia

cheddarjuustoa & parmesania

suola, hunaja, paprikajauhe, valkosipuli & pippuri

aioli

3 ruokalusikallista Hellmansin majoneesia

puolikas valkosipulinkynsi, suolaa myllystä & limen mehua

Paista munakoisosiivua ja portobellosienen hattua oliiviöljyssä pannulla (tai grillissä) - lisää pannulle vähän tuoretta valkosipulia antamaan makua. Munakoiso ja paksu sieni vaativat pitkän ja maltillisen paistoajan - ainakin 15 minuuttia tulisi paistaa, jotta ovat takuulla kypsiä. Voit lisätä oliiviöljyä munakoisoon paiston aikana.

Lorauta munakoisosiivun päälle hieman hunajaa ja mausta paprikalla ja suolalla molemmat puolet. Sienen paistamisessa voit käyttää lusikallisen voita - mausta sieni suolalla ja mustapippurilla. Hyvä vinkki on laittaa pannulla paistettaessa kansi pannun päälle ja madaltaa lieden lämpöä jolloin munakoiso ja sieni kypsyvät lämmössä paremmin.

Kun sieni ja munakoiso alkavat näyttää kypsiltä, lisää munakoison päälle parmesan siivuja, ja sienen päälle paksu cheddarsiivu, ja anna sulaa kannen alla.

Sekoita aioli: lisää majoneesiin pienessä kulhossa valkosipuli, pieni tiraus limen mehua, ripaus suolaa myllystä ja sekoita. Jos tahdot kevyempää makua, lisää 1-2 rkl jugurttia majoneesin joukkoon.

Kasaa burgeri aloittaen sipaisemalla aiolia pohjasämpylään. Lisää päälle reilusti rukolaa, pihvitomaatti, munakoiso, sieni, marinoidut punasipulit (* ohje aiempana postauksessa), sekä edelleen kanteen aiolia.

äää111 (1 of 1)-415.jpg

juustoburgeri sinapinsiemenmajoneesilla

burgerisuolalla maustettu pihvi (medium)

cheddar- juustoa, rapeaa salaattia, pihvitomaattia, punasipulia

ketsuppi, sinapinsiemenmajoneesi

sinapinsiemenmajoneesi

3 rkl Hellmansin majoneesia

1-2 rkl Dijon täysijyväsinappia

Mausta jauheliha burgerisuolalla (suola, valkosipulijauhe, cayannepippuri, paprika), muotoile pihviksi mahdollisimman vähän vaivaten ja paista medium- kypsyyteen. Pintamausta pihvi suolalla ja mustapippurilla ja lisää paksu juustosiivu sulamaan pihvin päälle hyvissä ajoin.

Sekoita majoneesin ainekset kulhossa, ja aloita burgerin kasaaminen. Pohjalta lähtien ketsuppi, salaatti, tomaatti burgeripihvi juustolla, sipuli ja lopuksi majoneesi.

äää111 (1 of 1)-416.jpg

täyteläinen chilimajoneesi

3-4 rkl Hellmansin majoneesia, 1 rkl Sambal Oelek- chilitahnaa, 1 rkl Srirachaa, loraus hunajaa & ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään, ja tarvittaessa lisää chilisoosien määrää.

äää111 (1 of 1)-417.jpg



Previous
Previous

hevosauton interiööri uusiksi

Next
Next

ihanaa kun tulit!